189 masowych zatruć żywnością w Chinach w 2011 r.

Posted on 3 lutego 2012 - autor:

0


Według danych chińskiego Ministerstwa Zdrowia w 2011 r. 8324 Chińczyków padło ofiarą zatruć pokarmowych, z czego zmarło 137 osób. W porównaniu z danymi z 2010 r. nastąpił 13% wzrost liczby zachorowań, ale o 26% spadła ofiar śmiertelnych. W ciągu całego roku w Chinach zarejestrowano 189 przypadków masowych zatruć, co stanowi 14% spadek w porównaniu z poprzednim rokiem.

Chińczycy coraz bardziej martwią się bezpieczeństwem żywności. Według danych ankiety przeprowadzonej przez Insight China, członka grupy wydawniczej Qiushi (dwumiesięcznik polityczny wydawany przez KPCh) 80,4% ankietowanych obawia się pięciu grup produktów: gotowe produktu mięsne, produkty smażone, surowe mięso, warzywa i nabiał. Ponad połowa badanych uważa, że standardy jakości są niższe niż rok wcześniej. Pośród pięciu zagrożeń, które najbardziej martwią chińskich konsumentów wymieniono: zbyt wysoki poziom pestycydów i nawozów w warzywach, nielegalne dodatki do żywności, mięso z padłych zwierząt, trujące substancje, jak melamina, i używanie starego oleju w przemyśle spożywczym.

Mimo podejmowanych przez władze starań, mających na celu poprawę jakości produktów spożywczych, ponad połowa badanych uważa, że nastąpiło pogorszenie jakości żywności, i 52,5 % ankietowanych jest „nieszczęśliwych” z tego powodu.

Ich obawy nie są nieuzasadnione, bowiem według raportu opublikowanego przez AsiaInspection, firmy świadczącej usługi kontroli jakości w Azji, w 2011 r. 51% kontroli żywności na terenie Chin zakończyło się wynikiem negatywnym, a w 10% przypadków jakość produktów mogła poważnie zagrozić zdrowiu konsumentów.

Żródła Xinhua, Want China Times, Food Safety Net

Advertisements